Egyéb dolgaink

CSALÁDI NAP-oztunk

Egy szép szombaton összejöttünk,

családostól piknikeztünk.

Művház parkja ideális beszélgetni, játszani,

gyerek, szülő, kis unoka sokáig fog maradni.

Marika a lángost

kínálgatta már most,

Ildi, Vera palacsintát

gyártott és egy csomót mindjárt

bevágtak az érkezők

s nem maradtak éhezők.

Aztán csocsó, ping-pong, foci,

vízi pisztoly, trambulin,

kártyáztunk, volt aszfaltrajz is,

mint egy rendes, jó bulin.

Finom étel volt ebédre,

meg is ettük Meleg-ébe.

Ebéd után hideg sör,

forróságban kész gyönyör!

Ejtőztünk és  hűsöltünk a párakapu permetében,

fecsegtünk és viccelődtünk kis sziesztánk keretében.

A gyerekek nem pihentek,

a ház körül kergetőztek,

egész nap meg nem álltak,

vizibombát dobáltak.

Délután jégkrémet nyaltunk,

ha kértek, kettőt is adtunk.

Estefelé rendet raktunk

és szépen hazaballagtunk.

                                                      


Konferencián jártak a városvédők

  1. július 13-15., Gyöngyös

A Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület 12 képviselője részt vett a Város- és Faluvédők  Szövetsége (Hungaria Nostra) XXXVI. Országos Találkozó és Szakmai Konferencián, Gyöngyösön.

A program közgyűléssel indult. Ezalatt a közgyűlésen nem érintett résztvevők egy kétórás városnézésen vettek részt.

32 egyesület képviseltette magát hazánkból. Külhoni egyesületek közül Vajdaságból az Újvidéki, Szlovákiából a Tolnaváraljaiak vettek részt.

A három napos főként szakmai konferencia igazán tartalmas programokat nyújtott a résztvevőknek.

A megnyitón üdvözölte az egybegyűlteket Báryné Dr. Gál Edit a Gyöngyösi Városvédő Egyesület elnöke és a társszervező az Eszterházy Károly Egyetem Károly Róbert Campus igazgatója Dr. Bujdosó Zoltán.

Nagy tisztelettel köszöntötte a meghívottakat Gyöngyös város polgármestere Heisz György, aki elmondta, hogy a város történetét a sorozatos tűzvészek jellemezték. 17-szer égett le teljesen. Sokszor kellet újjáépíteni. A lakosság mindent megtett, hogy értékeiket, a műemlékeket, a Ferences Könyvtárat megmentsék. Büszkék a Mátrai borvidékre, történelmi pincesorukra.

Reméli, hogy ezzel a konferenciával a város nem fog „leégni”.

Ráday Mihály a szövetség elnöke a következő szavakkal indította a közös munkát: „Igazán különbözőek vagyunk, de egyet akarunk, szebbé tenni az országot.”

Az első előadás az építés jogról szólt. Dr. Jámbor Attila kihangsúlyozta, hogy a településeknek egyik fő feladata ma az Arculati kézikönyv megfogalmazása. Részletesen tájékoztatott arról, hogy hogyan kell értelmezni az építési engedélyek körüli újdonságokat.

Korzéki Krisztián az 1917. május 21-i legnagyobb Gyöngyösi tűzvészről és annak hatásairól tartott érdekfeszítő előadást.

A második nap programját Eperjesi László képekkel illusztrált előadása indította, a Szent Bertalan templom toronysisakjának rekonstrukciójáról.

Következő előadó Gombos Márk a Miniszterelnökségi Hivataltól. A Települési Arculati Kézikönyv elkészítésének fontosságáról szólt.

A Mátra turisztikai desztinációjáról tájékoztatott Dr. Nyizsalovszky Rita egyetemi tanár.

Mindenki figyelmét felkeltett Horváth Imre (Földművelési Minisztérium Hungarikum Főosztály) előadása: Hungarikumok, nemzeti értékek témája. Elmondta, hogy jelenleg 67 hungarikum van bejegyezve. Felhívta a figyelmet arra, hogy a települések készítsék el a saját értéktárukat.

Dr. Kelemen Éva (Nemzeti Művelődési Intézet) a Heves megyei Értékmentő és értékteremtő közösségeket mutatta be.

Borbándi Erik a gyöngyösi zsidó temető (ami jelenleg már csak Emlékpark) helyzetét elemezte bőséges képanyag segítségével.

Délután szekcióülések következetek.

Szekciók:

  1. Képző és iparművészet
  2. Értéktér
  3. Ifjúsági

Jómagam az Értéktár szekció munkájában vettem részt. Lenyűgöző előadást halhattunk a mohácsi Bugarszki Norberttől, egy igazán értékmentő, fiatalembertől, aki a városvédők elnöke. Érzékletesen mutatta be egy teljesen lepusztult vízimalom, a Szent Miklós vízimalom megmentést, újjáépítést.

A Farkasmályi pincék felújítása és turisztikai hasznosítása témában Domjánné Dr. Nyizsalovszky Rita bővítette ismeretinket.

Este a Polgármesteri fogadáson adták át a Podmaniczky díjakat, köszöntötték a jubiláló egyesületeket.

Az egybegyűlteket köszöntötte Latorcai Csaba társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkár is.

Hangulatos beszélgetéssel fejeződött be az igen értékes napi program.

A harmadik napon Rácalmásiak döntő többsége azon a kiránduláson vett részt ahol megismerkedhettünk Markosz László tojáspatkoló munkáival, sőt láthattuk, hogy hogyan történik a tojás patkolása.

Ezután a Mátrai Hőerőműbe vitt az utunk. Részletes bemutatták az erőmű technológiáját, és az itt folyó munkát.

Az igazi meglepetés Visontán ért bennünket.  A település fiatal, harmadik ciklusát élő polgármestere Szarvas László fogadott bennünket, a helyi templomban egy igazán szép, pánsíp koncerttel, amit a helyi népdalkör Gyöngyös környéki gyűjtésből előadott népdalok követtek. Ezután a település kisvonatjával a polgármester idegenvezetésével gyönyörködhettünk a szép rendezett utcákban, parkokban, helyi nevezetességekben. Befejezésként a polgármesteri hivatal udvarán levő pincében fogyaszthattuk el az udvaron levő kemencében sült ízletes kenyérlángost, megkóstolhattuk a város szőlőjében termett szőlőből készült finom borokat.

Összességében elmondható, hogy egy igen tartalmas, és egyben szórakoztató konferencián vehettünk részt.

Pallos László


 „Tanulmányi” kiránduláson jártunk Tatán

A Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület 2017. június 25-én 60 fővel látogatott Tatára, a Víz, Zene, Virág Fesztiválra.

Látogatásunk célja elsősorban az volt, hogy tapasztalatokat szerezzünk arról, mások, máshol hogyan bonyolítanak le olyan országos rendezvényt, mint a Rácalmási Tökfesztivál, ezért főleg a saját rendezvényünk megszervezésében résztvevő tagjaink voltak utastársaink. A bőséges látnivalókon belül több csoportra szakadva mindenki a saját szervezési területét érintő programokat, eseményeket, témákat szemlélte fokozottan. Például Gasztrós csapatunk az étel-ital kínálatot és árakat térképezte fel, mások a kézműves árusok termékeit, árait figyelték meg jobban, a sok ismerős vállalkozó mellett néhány újnak a  névjegykártyát be is gyűjtöttünk. A férfiakat természetesen a technikai megoldások és kivitelezés érdekelte, pl. sörpaddal (és sörrel) való ellátottság, alternatív ülőalkalmatosságok, színpadok előtti ülőhelyek kialakítása, mobil mosdók, parkolás, beléptetés, biztonsági feladatok megoldása, stb. Volt, akit az egészségügyi kísérőprogramok érdekeltek. Akiknek az itthoni profiljába a kiállítások szervezése tartozik, azok természetesen a Tatán megrendezett kiállításokat szakmai szemmel (is) nézték meg. Napközben befutott Szalóki-Oros Brigi is kisfiával, a három és fél éves Szabival, akit megkértünk, hogy szakértő szemmel értékelje a gyerekprogramokat. Egy sima lángos elfogyasztása után Szabi hosszasan próbálgatta a játékokat egészen addig, míg el nem aludt.

A forgatagban összefutva és később hazafelé a buszon megosztottuk és megvitattuk egymással a látottakat. Több jó ötletet láttunk, amit a saját rendezvényeinken is lehetne alkalmazni.

Épp a hazafelé indulás tervezett időpontjában érkezett meg az eső, de addig is a ragyogó időben  egy szép és tartalmas napot töltöttünk együtt.

Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület
Kapható és aktuális is nagyon szép Tökreceptes könyvünk, ami a XIII. Tökfesztiválra készült el.

Sok-sok színes fotó mellett tartalmaz helyi és nemzetközi recepteket, érdekességet, dekorációs fotókat is. Kiváló karácsonyi ajándék lehet!

Kapható a Művelődési Házban, az Almavirág ajándékboltban, a Pomóthy Áruházban és a Papírboltban. Ára: 1200,- Ft.

img_20161011_140649

img_20161005_145158


Egyesületünk részt vett Rácalmáson az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából tartott koszorúzáson, amire a Milleniumi tónál lévő emlékműnél került sor.

img_20161021_1754051

Nemzeti Ünnepünk alkalmából koszorút helyeztünk el az 1956-os forradalom emlékművénél.

img_20161021_1753451

Az eső ellenére sokan vettek részt nem csak az ünnepi műsoron, de a koszorúzáson is.

img_20161021_1758311

Bodnár Sándor elnök és Puskás Apollónia elnökségi tag helyezte el a tisztelet virágait.

img_20161021_1800011


kirandulaswebre-page0001 kirandulaswebre-page0002


collageprintspah~1466421080464-2334bb2a-0171-4915-8e10-f81bea51f48b_L


Jó hangulatú családi napot töltöttünk együtt a Művelődési házban. Sütöttünk palacsintát és lángost, főztünk, játszottunk, fagyiztunk. Köszönjük, hogy eljöttetek és azt is, hogy segítettek a lebonyolításban! Köszönjük a közreműködést Poszpisil Lászlónak, Vizi Istvánnak és a Jakó Cukrászdának is!

collageprintspah~1469906436502-c759018b-8374-4f1e-bbd9-eb7a637d60cd_L

collageprintspah~1469906436502-c759018b-8374-4f1e-bbd9-eb7a637d60cd_L


Virágos Magyarországért mozgalom – április 19.

A 2015. évi Virágos Magyarországért versenyen különdíjként 500 db évelő növényt nyert a város: 100 db szarkaláb, 100 db levendula, 100 db tűzeső, 80 db kasvirág és 20 db medvetalp, 100 db törpe tűztövis.

A Művelődési Házhoz 100 db szarkaláb került elültetésre. A Jankovich-kúria dolgozói 100 db levendulát ültettek el az ágyásaikba és a Milleniumi tónál lévő virágágyásokba. A tűzeső, kasvirág és a medvetalp a közösségi térhez (Cserkészek) és a szalagágyásokba (Nordic Walking klub és Vajk Ijász Szakosztály) kerültek kiültetésre. A tűztövisek a Jankovics-kúriához vezető út mentén lesznek elültetve.

montázs


TeSzedd mozgalom 2016 – április 30.

A Rácalmási Városvédő Egyesület 2016-ban is csatlakozott az országos TeSzedd mozgalomhoz. Április 30-án felhívásunkra 28-an gyűltek össze a régi önkormányzat épületénél. Három területet tisztítottak meg a résztvevők: a kulcsi út két oldala, Duna parti kerékpárút és a Venyimi út.

montázs


Most először négy napos lesz a TeSzedd akció. Mi április 30-án, szombaton akciózunk, ezzel kapcsolódunk a Let’s Clan Up Europe! (Tisztítsuk meg Európát!) nemzetközi szemétgyűjtési akcióhoz. Hazánk aktivitását mi sem mutatja jobban, minthogy a résztvevők számának tekintetében 2014-ben egyedül teljesítettük az európai uniós elvárást 4 évre előre! 2015-ben pedig Magyarország adta a helyszínek és önkéntesek több mint felét az összeurópai kezdeményezésnek!

collageprintspah~1458567059548-06eaad40-afb3-4df6-9903-bd54b12bc98d_L


48-an vettünk részt az országos Mátra túrán április 2-án, szóval a buszunk teltházzal ment. Mi a 13 km-es távot választottuk. Jól sikerült, igazi sportos élmény-nap volt, remekül éreztük magunkat! Jött fiatal és idősebb, sportosok és sportolni vágyók, lányok és fiúk, sőt még egy kutyus is. Tájékozódtunk, mentünk, bélyegeztettünk, kicsit nézelődtünk, megérkeztünk, jólesően elfáradtunk.

IMG_20160402_102110IMG_20160402_124158IMG_20160402_090158IMG_20160402_123644


nyitobg4