Virágos Rácalmásért és Szép Porta mozgalom

A Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület 2017-ben is meghirdeti városszépítő versenyeit.

A „Virágos Rácalmás” és „Szép Porta” versenyek célja, hogy városunk portái előtt tavasztól késő őszig minél több helyen gyönyörködhessünk rendezett és virágos előkertekben, szép portákban.

Természetesen tudjuk, látjuk, hogy nagyon sokan egyesületünk felhívása nélkül, a versenyre való jelentkezés nélkül is csinosítják, virágosítják, szépítik környezetüket, de bízunk abban, hogy kezdeményezésünkhöz évről évre egyre többen csatlakoznak.

A minden év végén megtartott értékelő ünnepségen nem csak a díjak átadása okoz örömöt, de prezentációt is készítünk a szezon virágos előkertjeiről, szép portáiról, vagy egy-egy ellesett, frappáns kerti ötletről, érdekes megoldásról.

2016-ban hetvennégy lakó, azaz hetvennégy porta jelentkeztek a felhívásra. A tavaly novemberen megtartott értékelési ünnepségen nyolcvankettő díjazottnak, köztük tíz Szép porta tulajdonosnak tudtunk gratulálni, továbbá két különdíj is kiosztásra került.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is lehetőség van arra, hogy ne csak saját magunk nevezzünk, hanem ha a környezetünkben nekünk tetsző virágos, ápolt vagy különleges utcafrontot látunk, dobjunk egy nevezést a javukra.

Így a „szerénységből” szemet gyönyörködtető virágoskerteket, ízléses előkerteket és harmonikus környezetet gondozó rácalmási lakosok nem fognak kimaradni a versenyből. Bátorítjuk Önöket, hogy jelöljék szomszédjukat vagy barátjukat, hisz ezzel a gesztussal örömöt és elismerést is szereznek nekik.

A 2017. évi versenyre való pályázás feltételei a tavalyi évhez képest nem változtak.

A „Virágos Rácalmás” I. II. és III. helyezés elérésének feltétele, hogy az utcafront folyamatosan virágos, gondozott, és harmonikus legyen tavasztól őszig, amíg az időjárás engedi. Ebben a kategóriában a kerítésen kívüli terület kerül értékelésre a fenti szempontok szerint.

A „Szép Porta” cím elnyeréséhez fontos az udvar és a kert látványa, összhangja, de ugyanakkor szükséges az utca látképének előzőekben említett rendezettségére is. Szerencsére erre is nagyon sok helyen láthatunk jó példát Rácalmáson.

Jelentkezés

A versenyekre a jelentkezési lapokon 2017. április 30-ig lehet nevezni.

Jelentkezni lehet interneten a Városvédők honlapján közzétett, illetve a Rácalmás újságban elhelyezett, kitöltött Jelentkezési lap egyesületünkhöz történő eljuttatásával. Ezt személyesen – nyitvatartási időben (szerdánként 8-10 és 17-18 óra között) – az egyesületünk irodájában adhatják le a régi városháza épületében, vagy a bejáratánál található postaládába is elhelyezhetik. A jelentkezési lap honlapunkról is letölthető és e-mailen is eljuttatható az info@racalmasivarosvedok.hu címre.

 Értékelés

A jelentkezettek névsorát összesítjük, amely alapján az értékelő csoportok május hónaptól elkezdhetik munkájukat. Természetesen március-április hónapokban sem csukjuk be a szemünket, hiszen alig várjuk már a tavasz első virágait, ezek mindenkiben mély nyomot hagynak. És mivel jól ismerjük lakókörnyezetünket, tudjuk, emlékszünk rá, hogy ezekben a hónapokban, hol, melyik ház előtt örülhettünk virágos, rendezett környezetnek.

Májustól szeptemberig három, egyenként három főből álló csapat egymástól függetlenül  értékeli mindkét versenykategóriát. Fényképek készítésével dokumentálják a látottakat, azok összhatását. Az eredményhirdetésre várhatóan november hónapban kerül majd sor.

Szeretettel várjuk a nevezéseket.

Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület

                                                                                                           

virrác